Historien om sjakk

Det finnes mange folkehistorier og myter om hvor sjakk har sine røtter fra, men spillet har sine røtter fra India – mer spesifikt fra Øst-India. Dette spillet, som ble spilt i år 280 til 550, var et strategispill spilt med brikker fra militæret. Typiske brikker var infanteri, kavaleri, elefanter og vogner. Spillet ble eksportert langs den kjente silkeveien til Østen, hvor adelen og kjøpmenn begynte å spille spillet. De tidligste sporene av sjakk dukket opp i Persia rundt år 600. I denne tidsperioden ble spillet spilt som en del av den muslimske kulturen. Herfra ble spillet eksportert videre rundt i Europa, og det dukket opp mange ulike versjoner med ulike navn og brikker. Essensen i spillet forble midlertidig det samme.

Sjakk – det moderne spillet

Sjakk, slik vi kjenner det i dag, ble utviklet i Sør-Europa rundt år 1200. Gjennom flere århundrer gjennomgikk spillet flere drastiske forandringer og ble til det kjære spillet vi spiller den dag i dag. De ulike brikkene som bonden, biskopen, kongen og dronningen fikk blant annet reglene på hvordan de kan forflytte på seg i Spania og Italia i midten av det andre årtusen. De fulle reglene til sjakkspillet ble ferdige i Europa i det 19. århundre. Siden den tid er det kun små regler som prosedyren for uavgjort spill ved repetisjon som har endret seg.

Spillet sjakk ble romantisert i løpet av 18. hundretallet av den franske befolkningen. Flere vitenskapsmenn og kunstnere i Frankrike oppdaget viktigheten bak spillets strategiske del. Likevel ble spillet ofte kritisert for å være sløsing med tid, selv om antall turneringer og sjakkforeninger fortsatte å vokse.

Da sjakk ble til en verdenssport

Alle nordmenn husker den sjokkerende idrettsgallaen hvor sjakkspilleren Magnus Carlsen ble kåren til årets idrettsutøver. Det er kanskje merkelig at et brettspill kan bli ansett som en sport i verdensklassen, men det har vært en naturlig utvikling rundt dette temaet.

Den første turneringen i moderne sjakk ble startet i 1851 i London og hadde en tysk vinner, Adolf Anderssen. På denne tiden ble sjakkens utøvere sett på som kunstnere, og kunsten deres var å flytte brikkene deres energisk, strategisk og brilliant. Mot slutten av det 19. århundre vokste antall sjakkturneringer per år dramatisk. Siden den tid har sjakk holdt plassen sin som et av verdens mest populære spill. Nå deler FIDE (World Chess Federation) ut titler og priser til verdensmestere hvert år. Den regjerende verdensmesteren er nettopp den norske Magnus Carlsen, som også holder tittelen for tidenes høyeste rangering av en spiller fra FIDE.

Historiske funn

De eldste arkeologiske funnene av sjakk dukket opp i Usbekistan. Det er estimert at brikkene, laget av elfenben, er fra rundt år 760. Noen av brikkene kan være enda eldre. Det er også funnet mange historiske spillemanualer og brikker fra de arabiske land i slutten av det første årtusen. Selv om mange forbinder sjakk med vise kinesiske menn er det funnet få bevis for eksport øst for India. Likevel er det mange som tviholder på den omstridte teorien om at sjakk er en utviklet versjon av kinasjakk fra Kina.