Magnus Carlsen – Norge og verdens sjakkstjerne

Magnus Carlsen er en av Norges største idrettsstjerner gjennom tidene og er et navn kjent i alle hjem. Denne talentfulle sjakkspilleren ble født i Tønsberg i 1990 og kommer fra en veldig smart og talentfull familie. Allerede i ung alder hadde Magnus bodd i Finland og Belgia og blitt vant med reiser og opphold i utlandet. Under hele barndommen satt Magnus pris på det intellektuelle, han løste avanserte puslespill, kunne alle verdens land, flagg og hovedsteder og lærte seg å spille sjakk som 5-åring. Som barn hadde han derimot lite interesse for spillet som skulle gjøre han til verdensstjerne. Den eneste bakgrunnen hans til å bli bedre i spillet var for å slå hans storesøster.

Senere i barndommen løftet sjakkinteressen til Magnus Carlsen seg drastisk. Han leste mange sjakkbøker og spilte for seg selv i timevis inne på rommet sitt for å pugge ulike kombinasjoner og historiske sjakkspill. I 2000, som 10-åring, ble Carlsen trent på Norges Idrettshøgskole av stormester Simen Agdestein. De neste to årene spilte Carlsen nesten 300 turneringer, i tillegg til flere lynturneringer og andre uoffisielle arrangementer. I 2004 kom sjakkarieren til å ta fart for fult.

Frem til VM i sjakk i 2013 hadde Magnus Carlsen vunnet flere mindre turneringer og var godt kjent som en ung stjerne i sjakkmiljøet. Noen kjendis kunne man derimot ikke kalle han. Men dette kom til å forandre seg når han vant tittelen som verdens beste sjakkspiller i VM i sjakk i 2013 i sjakkens hjemland, India. Nå er Carlsen en av de mest respekterte idrettsutøverne i Norge og ble kåret til årets idrettsnavn senere i 2013. Carlsen har også blitt kjent i andre land og har gjennomført kampanjer for ulike motehus som modell.

Simen Agdestein

Selv den mest talentfulle kan ikke bli en verdensstjerne uten en flink trener som støtte ­– selv ikke Magnus Carlsen. Simen Agdestein var før Carlsen ble født Norges beste utøver og stormester. Han introduserte Carlsen til mange eliteutøvere og nye rivaler. På dette året steg rangeringen til Carlsen i verden dramatisk.

Simen Agdestein er ikke bare kjent som en dyktig sjakkspiller, han har og spilt fotball i eliteserien og på landslaget. Han har spilt for fotballaget Lyn i åtte sesonger og åtte kamper for landslaget. Dessverre ødela en kneskade fotballkarrieren hans. Heldigvis hadde Agdestein en annen hobby å falle tilbake på. Til tross for at han tidlig var aktiv på fotballbanen som barn var han også aktiv på sjakkbrettet. Som 15-åring i 1982 var Agdestein norgesmester i sjakk, og tre år senere ble han utnevnt til stormester.

Ønsker du å bli som Magnus Carlsen?

Mange mener sjakk er kun for folk som er født smarte, men det ligger timevis med trening og pugging av teknikk som ligger bak en god sjakkspiller. Det kan være en idé å jobbe med din egen teknikk og trene online for å forbedre kunnskapene dine om spillet. Kanskje du kan komme deg til NM i sjakk og spille mot Magnus Carlsen selv?