Måter å forbedre sjakkteknikken din på

Uansett hva du gjør er du nødt til å starte på bar bakke som nybegynner – dette gjelder også for sjakk. Etter du har lært deg sjakkens enkle regler er det lett å starte å spille, men du vil fort oppdage at teknikken ikke er på plass. Det er vanskelig å vinne spill uten erfaring og den teoretiske bakgrunnen. Det finnes heldigvis mange proffer og erfarne spillere som gjerne vil dele sin erfaring med deg, og denne informasjonen er det lett å få tak i. På nett kan du finne mange tips og triks, som vi enkelt har samlet sammen for deg i denne korte artikkelen.

Det er viktig å huske på at den beste måten å forbedre seg på er å bare spille. Du kan lese så mange artikler og bøker som du bare ønsker, men uten lange timer på spillebrettet kommer du aldri til å bli en sjakkmester.

Enkle tips og triks for alle sjakkspillere

Det første tipset vårt er å studere tidligere spilte spill. Dette betyr å analysere masterspill, steg for steg. Finn ut hva de ulike spillerne tenkte mellom hvert steg og finn ut hvorfor taperen tapte. Det finnes mange bøker på dette temaet, og den beste nybegynnerboken er kanskje «Logical Chess: Move By Move: Every Move Explained New Algebraic Edition». Du burde også ta opptak av og kritisk analysere dine egne spill.

Pugg taktikk! Taktikk avgjør alle sjakkspill. Lær deg mønstre som kan redde deg i kritiske situasjoner og finn ut hvilke trekk som lønner seg i hvilke situasjoner. Som i forrige punkt finnes det også et stort utvalg av bøker på nettopp dette temaet.

For den som ønsker seg en ekstra hurtig framgang kan det være en idé å få tak i en privat sjakklærer. Slik kan du få tips og taktikk som er rettet mot nøyaktig din spillestil. Dette er mye dyrere enn en bok, men vil også være mye mer effektivt. Kanskje har du en venn eller et familiemedlem som vil lære deg å spille gratis?

Trim hjernen din på andre måter! Sjakk er et spill som krever lange og kompliserte tankeprosesser og dermed stor hjernekapasitet. Det er kanskje ikke så rart at de beste sjakkspillerne har en veldig høy IQ? Det kan være en god idé å teste hjernen din på ulike IQ prøver og hjernenøtter som sudoku og andre tester. Mønstrene du finner i disse spillene kan hjelpe deg i sjakk også.

De beste sjakkbøkene

Det finnes også mange bøker som forteller om sjakk og alle de ulike måtene du kan spille spillet på. Selv Magnus Carlsen startet karrieren sin med å sluke informasjon fra mange ulike bøker, noe som hjalp han med å forbedre taktikken sin. Ditt lokale bibliotek har nok mange bøker å tilby deg, men du kan også finne mange boktilbud på nett. Noen populære titler er «Sjakk», «Kom i gang med sjakk», «Sjakk for barn», «Mesteren» av Magnus Carlsen, og «Tenkesport». Om du er interessert nok er det et godt tips å kjøpe dine egne bøker, slik at du kan notere egne tanker, erfaringer og notater ned i margen. Slik kan du reflektere over eget spill, lære av feil og forbedre deg selv som sjakkspiller.