Norske sjakkturneringer og -arrangementer

Etter at Magnus Carlsen ble kåret til verdens beste sjakkspiller gjennom verdensmesterskapet i sjakk startet det en het sjokkbølge gjennom Norge. Brettspillet ble utsolgt i butikker, sjakkforeninger fikk økt forespørsel og spillet som ofte ble sett ned på ble plutselig kult igjen. Magnus Carlsen klarte å gjøre en ukul greie som ofte ble forbundet med nerder og tapere kult. Det er ikke overraskende om denne nye sjakkbølgen kommer til å lage noen nye verdensmestere i sjakk. I Norge finnes det mange turneringer for barn, unge og voksne i alle aldere. Om du og ble bitt av basillen og ønsker å teste ut ferdighetene dine kan du sjekke ut noen av turneringene som er listet opp under. De ulike turneringene blir holdt innenfor Norge og er for både profesjonelle og amatører.

For barn og unge

Årlig holdes det kretsmesterskap for lag fra barne- og ungdomsskoler. Hvert år i mars samles lag bestående av fire spillere og to valgfrie innbyttere for å konkurrere om tittelen som beste skolelag. Det finnes ingen begrensinger på hvor mange lag hver skole kan stille med. Kretsmesterskap åpner også for å danne blandingslag, slik at alle som ønsker kan få lov til å delta. De beste lagene blir sendt videre til NM for barne- og ungdomsskolelag. Dette arrangeres vanligvis i april. Norgesmestere får muligheten til å delta i Nordisk mesterskap i sjakk, som arrangeres i september.

Er du en individuell spiller finnes det også et kretsmesterskap for deg. I kretsmesterskapet finnes det mange ulike aldersklasser som A: 17-25 år, B: 15-16 år, C: 13-14 år, D: 12 år, E: 11 år, F: 10 år, G: 9 år og yngre. Kretsmesterskapet arrangeres årlig i oktober. Gjør du det bra i kretsmesterskapet kan du kvalifisere deg til NM i individuell sjakk, et arrangement som holdes i november samme år med identiske aldersklasser. Det finnes også et eget NM i sjakk for jenter. Her er aldersklassene Miniputt, Lilleputt, Kadett og Ungdom som inkluderer aldre fra under 11 år til 25 år.

Sjakkturneringer for alle aldere

Norgesmesterskapet i sjakk, landsturneringen, arrangeres årlig i juli. Her kan voksne og barn i alle aldere kjempe om å bli landets beste sjakkspiller. Gjennom en drøy uke samles 500-600 spillere i alderen 5-90 år for å spille sjakk i mange ulike kategorier. Det er et krav å være registrert gjennom Norges Sjakkforbund. Alle deltagere i de yngste klassene må være registrert gjennom Ungdommens Sjakkforbund.

Landsturnering i sjakk er et digert arrangement som handler om mer enn å komme seirende ut på toppen. Det finnes en mengde ulike ekstra arrangementer som laglynsjakk med tidshandikap, NM i lynsjakk og sportsarrangementer og aktivitet. Dette er også en gyllen mulighet for å bli kjent med andre sjakkentusiaster rundt om i landet og samle seg for å feire sjakkgleden.

Norge har også en eliteserie med åtte lag fra hele landet. Seriesjakk holdes gjennom sesongen fra november til april og kårer Norges seriemester i sjakk. Det finnes også mange mindre klubbturneringer, kretsmesterskap og seniorturneringer rundt om i landet. Dette kan man få informasjon om i den lokale sjakklubben.